Consumptieprijzen zakten in Nederland gemiddeld met 0,7 procent in het eerste kwartaal van dit jaar, volgens de Europese meetmethode. Vooral lagere brandstof- en kledingprijzen waren daar verantwoordelijk voor.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De val van het prijspeil in januari dit jaar is behoorlijk spectaculair, hoe je dat ook meet.

Deflatie, of in ieder geval geen inflatie

Volgens de Europese meetmethode, waarbij de kosten van de eigen woning niet worden meegenomen, was in januari sprake van een daling van het gemiddelde prijspeil in Nederland met 0,7 procent, vergeleken met een jaar eerder. In december stond er nog een zeer beperkte min van 0,1 procent op de borden.

(Inflatie, volgens Europese methode. Klik op grafiek voor uitvergroting)

Inflatie-HICP-in-Nederland-en-de-eurozone-15-02-11

Het CBS hanteert zelf een afwijkende methode om het gemiddelde prijspeil te volgen. Daarbij probeert het Nederlandse statistiekbureau de kosten van de eigen woning mee te nemen via een (indirecte) indicator van huurprijzen.

De CBS-meting leverde in januari een inflatie van 0,0 procent op. Nog net geen deflatie dus, maar wel een forse daling ten opzichte van december, toen er nog een plus van 0,7 procent werd genoteerd.

(Inflatie, volgens methode CBS. Klik op grafiek voor uitvergroting)

Inflatie-CPI-januari-1986-januari-2015-15-02-11

De stand van de inflatie is de laagste in 27 jaar, zo noteert het CBS.

Lage brandstofprijzen, kleding en voedsel goedkoper

Belangrijke oorzaken van het lage gemiddelde prijspeil zijn de doorwerking van de gedaalde olieprijs op brandstofprijzen. Benzine kostte in januari gemiddeld 1,47  euro voor een liter euro ongelood, en dat was 13 procent lager dan in januari 2013.

Daarnaast zette de uitverkoop in januari kledingprijzen sterker onder druk, vergeleken met een jaar eerder. "Door het zachte weer was er minder vraag naar winterkleding. Dat zorgde ervoor dat kleding in de uitverkoop sterker werd afgeprijsd", aldus het CBS.

Ook de supermarktoorlog blijkt nog springlevend, want volgens het CBS werden voedingsmiddelen in januari met hogere kortingen verkocht.

De productgroep 'voeding, alcohol en tabak' noteerde in december nog een kleine plus, maar in januari dit jaar zakten prijzen in dit segment gemiddeld met 0,2 procent, vergeleken met een jaar eerder.

Zonder energieprijzen en voedsel, nog wel prijsstijging

In onderstaande grafiek is goed te zien hoe sterk het effect van voeding en energie is op het gemiddelde prijspeil. Haal je deze twee productgroepen eruit dan kwam de inflatie in januari, volgens de CBS-methode, uit op 1 procent. Dus een vol procentpunt hoger dan de feitelijke inflatie.

Daarnaast is ook zichtbaar waarom de meetmethode van het CBS en die van statistiekbureau Eurostat zo ver uiteenlopen.Zoals aangegeven neemt het CBS huurontwikkelingen mee, als indicator van de kosten van woningbezit. Juist deze indicator laat als enige nog een fors plus van 4,2 procent zien in januari. Doordat Eurostat dit niet meeneemt, komt de Nederlandse inflatie volgens de Europese methode fors lager uit.

(Inflatie: onderliggend productgroepen).

Inflatie-CPI-en-prijsontwikkeling-onderliggende-clusters-15-02-11 (1)

Lees ook

Waarom huurprijzen in Amsterdam de pan uitrijzen, in vrije sector

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl